• slide2

Ha valaha elkészül, a közösségi finanszírozással támogatott BEHA (Bio Electric Hybrid Airplane) a világ legzöldebb repülőgépe lehet – persze nem a színe, hanem a környezetbarát működése miatt. A BEHA-nak két, napelemes elektromos turbinája lenne, de szélturbinákat és biodízelmotort is szerelnének rá. A BEHA háromfedeles gép lesz, de másban nem emlékeztet az első világháborús repülőgépekre. A három szárny előnye, hogy mindegyiket vastagon boríthatják napelemekkel, így a gép akkumulátorai is gyorsabban töltődhetnek. A szélturbinák repülés közben hasznosítják a szél energiáját, így a tervezők a légellenállást is a javukra fordíthatják. Ha minden kötél szakad, a biodízellel hajtott propelleres motor lép működésbe, amíg az akkumulátorok újratöltődnek.

A BEHA-hoz részben az 1930-as években tervezett de Havilland Dragon Rapide nyújtott inspirációt; a kétfedeles gép hatezer láb magasságban szállíthatott 8 utast. A BEHA-ban csak hat ülés lesz, de a gyártást végző Faradair szerint az utastér leginkább egy sportautóra fog emlékeztetni. A Faradairnek húszezer fontra lenne szüksége, hogy elkészíthessék a prototípust; eddig 19-en támogatták őket, összesen 1408 fonttal. A Kickstarter-kampány még 21 napig tart, szóval nem kizárt, hogy összejön a pénz a biorepülőre.

Forrás:index.hu

Copyright 2019 EMS Kft |  Napelem  |  Tel.: +36 22 507 050    |  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.