• slide2

A sztratoszféráig repülne napelemes repülőjével Raphael Domjan svájci pilóta, aki egyedülálló, napelemekkel hajtott gigantikus katamaránjával többedmagával először hajózta körbe a földet – írja az MTI. A 42 éves Domjan, aki magát ökokalandornak is nevezi, csütörtökön bejelentette, hogy megszerezte az általa kezdeményezett SolarStratos misszió elkezdéséhez szükséges pénzt.

A misszió 2017-ben akarja elérni a 24 ezer méteres magasságot egy kicsi, kétüléses, napelemes repülővel. Ebben a magasságban körülbelül mínusz 70 Celsius-fok a hőmérséklet. A tervezett repülőgép hossza 7,9 méter, szárnyszélessége 24,4 méter, súlya 400 kilogramm. A férfi gépét 22 négyzetméternyi fotovoltaikus panel látná el energiával több mint 24 órán át. Domjan szerint mintegy öt órát venne igénybe, hogy feljussanak a kívánt magasságba, ott gyönyörködjenek a csillagokban, mielőtt visszatérnének a Földre. Domjan és csapata azt is közölte, hogy ezen az egy kalandon túl lehetővé tennék fizetős magánutasok űrközeli repülését a napenergiával hajtott gépen. A napelemekkel hajtott óriási katamarán, melyet Domjan álmodott meg, 2012-ben 584 nap, 23 óra és 31 perc alatt hajózta körbe a Földet.

 

Forrás:index.hu

 

Copyright 2019 EMS Kft |  Napelem  |  Tel.: +36 22 507 050    |  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.